2014-ben eldöntik a választást a határon túli magyarok?

A jelenlegi számadatok alapján már csaknem biztosan elmondható, bár a külhoni magyarságnak beleszólása lesz ugyan a választási eredményekbe, azonban összességében a határon túli magyarok szavazata nem lesz elegendő a választások eldöntéséhez.

Igaz ugyan, hogy 2013 augusztusában a magyar állampolgársági vizsgát letevők száma elérte a félmilliót és további 100 ezren igényelték meg az állampolgárságot, így ez a szám várhatóan tovább fog növekedni a 2014-es választásokig, azonban ezek a számadatok önmagukban nem jelentenek semmit. A határon túli magyar állampolgársággal rendelkezők végső száma egyelőre pontosan nem megbecsülhető, azonban a nagykorú, azaz szavazati joggal rendelkező lakosság várhatóan nem haladja meg a félmilliót.

Emellett a kettős állampolgárság önmagában nem garancia semmire. A korábbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy a külhoni magyarság az őt érintő ügyekhez szorosan kapcsolódó, arra befolyást gyakorló helyi választásokon is csupán 40%-os arányban volt jelen.

A magyarországi viszonyok ezzel szemben minimálisan vannak csupán hatással a határon túli magyarság mindennapi életére, ráadásul a szavazás is nehezített, hiszen előzetes regisztráció szükséges, majd a szavazócsomag kitöltését követően azt valamilyen úton el kell juttatni a magyarországi illetékes szervekhez, ami Szlovákiában és Ukrajnában külön nehézséget jelent, hiszen itt nem ismerik el a kettős állampolgárságot.

Ennek fényében elmondható, hogy a határon túliak országos listára leadott szavazata maximálisan két mandátumot jelenthet, abban az esetben, ha mégis minden állampolgársággal rendelkező határon túli magyar részt vesz a választáson.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.