Apalap blog

Mivel igen nagy rá az igény, már 2017-ben lehetőség nyílik a következő év országos vagy megyei matricáinak elővételére, amelynek menete roppant egyszerű, gyors, és nem kell azon idegeskednünk, hogy véletlen elfelejtjük az új matricát megvásárolni az év eleji teendők sokasága közepette.

Bővebben: Autópálya matricák elővásárlása idén is

Európai díjesővel jutalmazott műremek, amely ellentétes utakon futó életeket firtatva juttat el minket, no és persze skizoid hajlamú hősünket egyfajta szimbolikus újjászületéshez. Nagyvárosi rohanás az alvilágtól a "fel-világig", életen és halálon át. Kiszámíthatatlanul és "véletlenszerűen", akárcsak mint egy zaklatott szív dobbanásai. Halljunk is meg végre valamit általuk!

Sötét lakásbelső tárul elénk. Két férfi beszélget, vagy inkább egy férfi beszél -talán a másik kérdésére válaszolva, míg a másik hallgat -vagy gondolataiba merül. Bensőséges helyen vagyunk: előttünk néhány kiürített sörösüveg, egy telebagózott hamutál. Rendetlenség. Talán nemcsak első látásra. Túlárad a zavartság, nyomasztanak a fények. Majd rögtön az éjszakai hajsza, ide-oda vágtató éles fényekkel a koromszínű éjszakában. Egy házba patkányok serege költözik néhány bőrkabátos gengszter jóvoltából. A film kezdő fotói azonnal ellentéteket sugallnak. És igen, azok vannak is szép számmal.

Bővebben: Ütemre áll meg a szív

Nem sokan tudják, de amikor az adó 1%-ának felajánlásáról szóló nyilatkozatot megteszik, tulajdonképpen nem is egy, hanem rögtön 2% felajánlásáról dönthetnek. Persze a törvényi szabályozásnak köszönhetően ez mégsem 2%, hanem 1+1%, hiszen az adó második 1%-át nem lehet akármilyen szervezetnek adni. Dönthet úgy az adózó, hogy egyháznak adja a második 1%-át, vagy pedig az úgynevezett kiemelt költségvetési előirányzatok közé tartozó programok valamelyikét részesíti előnyben.

Bővebben: A kiemelt költségvetési előirányzat

Üdvözlégy, Amerika! Gore Verbinski legújabb remekében egy leharcolt időjós küzd meg saját bejáratú démonjaival az amerikai álomvalóságban. Az idők végezetéig boncolgatható, nagyhatalmi jelentésnélküliség témájával találkozunk e szatirikus alkotásban is, mely külön műgonddal jár el azért, hogy a tudatlan lelkeknek is fényt vigyen az elméjébe. Szimbólumok és azok magyarázatai rétestészta-szerűvé nyújtva.

Bővebben: Az időjós - The Weather Man

Ma Magyarországon a lakosság nagy része nem elégedett az állami egészségügy nyújtotta szolgáltatásokkal. Egyre több biztosító társaság jelenik meg magán-egészségbiztosítási konstrukciókkal. A 2012. január 1-től életbe lépő adóváltozások jóvoltából a munkáltatók adómentesen vásárolhatnak egészségbiztosítási szolgáltatásokat a munkavállalók részére. Az ezen szolgáltatásokat igénybe vevőknek nem kell várólistára kerülniük vagy sorba állniuk egy műtét vagy más beavatkozás elvégzése előtt, illetve soron kívül juthatnak hozzá különböző nagy értékű diagnosztikai vizsgálatokhoz.

Bővebben: Magán egészségbiztosítások

Éjszaka, vonatok, találkozások és elválások, emésztő fájdalom, magányos könnyezések. Férfi és nő párharca csendes kamaradrámai hangszerelésben. Olykor csupán nosztalgikus merengés, cinizmussal, vagy harsány életvidámsággal leplezett lelki sebzettség. Nagy vonalakban ezek jellemzik a hongkongi Wong Kar-Wai filmjeinek világát. Kevés olyan kizárólagosan a líraiságra koncentráló filmes alkotót tartanak számon, mint őt, egyediségét és már-már klasszikus rangját senki sem vitatja. Mivel első ízben forgatott egy teljes nagyjátékfilmet Amerikában és tisztán amerikai szereplőgárdával, a My Blueberry Nights kapcsán elkötelezett rajongói és a szakma számára elsődleges kérdés: vajon mit sikerült kihoznia az új alapanyagból, gazdagodott-e a rendező stílusa az új közeg által?

Bővebben: My Blueberry Nights - A távolság íze

Ha Görögország eddig csak mint nyári desztináció jutott az eszébe, akkor váltson: akkor se feledkezzen el róla, amikor a szilveszteri utazását tervezgeti. Sajnos egyszerre csak egy helyen lehet, így választania kell a helyszínek között. Mi Rhodosz szigetét javasoljuk, ott is Rhodosz város középkori negyedét. A történelmi környezetben karácsonyi énekeket hallhat, és láthatja a helyieket kártyázni, aminek az a szerepe, hogy szerencsét hozzon a következő évre. A szerencse tényleg komoly szerepet játszik a szilveszterezésben.

Bővebben: Nyaralás helyett szilveszter

Idegen országba érve mindig sokat számít, milyen benyomást kelt bennem az első épület, ami az utamba kerül. Máltán a repülőtér vajszínű boltíves fogadóépületét pillantottam meg először, s az volt az első gondolatom: milyen kicsi! Aztán eszembe ötlött, hogy kicsi maga az ország is. A szigetország alapterülete háromszáztizenhat négyzetkilométer, és lakosainak száma sem több négyszázezernél.

Bővebben: Utazás Máltára

A University of California kutatói kimutatták, hogy a gyermekkori alvás alapvető szerepet játszik az agy fejlődésében. Az agy fejlődésének lényege az agysejtek közti kapcsolatok növekedése és megerősödése. Az agyi „hálózatok” felnőtt korban is fejlődnek és finomodnak, de már kisebb mértékben.

Bővebben: Alvás nélkül nem fejlődik az agy

A Betonszobrok különleges, élénken vizuális, néhol döbbenetes regény. Paul Garrison amerikai író írta, a történet Magyarországon játszódik 1956 őszén.

Az emberek már régen megelégelték a Rákosi Mátyás vezette párt és az ÁVH rémuralmát, melyet a Vörös Hadsereg védőszárnyai alatt vihetett véghez. A regény főhősei két fiatal egyetemista – Gabriella és Péter – résztvevői az októberi forradalomnak. Szerelmesek, de a történelem elsodorja őket egymástól. Harcolnak a forradalom oldalán, ki-ki a maga módján, de sem szenvedéseik, sem a súlyos megaláztatások nem törik meg érzelmeiket.

Bővebben: Paul Garrison: Betonszobrok

Az eddigi legteljesebb kiadásban jelentek meg Gérecz Attila versei 1956 forradalmár-költője halálának negyvenötödik évfordulóján a Stádium Kiadó jóvoltából. A fiatalon elhunyt alkotó - életében nem publikált - életműve persze nem tesz ki vaskos köteteket, tehát nem a filológiai rendszerezés hossza volt az, ami a könyv megjelenését késleltette. Az ok inkább az, hogy Gérecz munkásságát az utókor alig egy évtizede fedezte fel, idő kellett tehát, hogy ezek az alkotások a közös emlékezet részévé váljanak.

Bővebben: Gérecz Attila utóélete