Apalap blog

A masszázs e népszerű formáját kifejezetten az izmok lazítására és a feszültség oldására találták ki. Nevét egy svéd vívómester, Peter Ling (1776-1839) után kapta, ő fejlesztette ki ezt az eljárást, miután beutazta Európát, Ázsiát és Indiát, ahol sokféle masszázs-technikát ismerhetett meg. Ling egyesítette a masszázs és a torna egyes elemeit, nem utolsó sorban azért, hogy saját reumáját legyőzze. 1813-ban a Királyi Tornászok Központi Intézetének megalakulását követően, Ling találmánya egész Európában ismertté vált. Nem sokkal később, az 1850-es években, Amerikába is eljutott két fiútestvér George és Charles Taylor közvetítésével, akik Svédországban tanultak. Az első Amerikában megnyílt, svéd masszázs szalonok is svéd terapeuták irányításával működtek.

Elve

A svéd masszázsnál a terapeuta a mélyebben fekvő izmok és csontok helyett a felszíni izmokra koncentrál, azokat dörzsöli, masszírozza, a szív irányába tartó vérrel párhuzamosan. Ez segíti a vér áramlását, csökkenti az izomfeszültséget, ezek a tényezők kulcsfontosságúak a jó közérzet szempontjából. A svéd masszázst négy speciális mozdulat jellemzi.

Effleurage: finom, felfelé ívelő simítás, mely a kezeknél és a lábaknál kezdődik és a szívig tart.

Pertiaage: az izmok erőteljesebb dörzsölése.

Vibration: finomabb dörzsölése a testnek, inkább csak az ujjhegyet használva.

Tapotement: az izmokra mért könnyed ütés, paskolás, mely szintén stresszoldó hatású.

Mind a négy technika azt a képességet fejleszti bennünk, hogy testünket jobban tudjuk kontrollálni és maximális terhelésnél se érezzünk indokolatlan fájdalmat. A masszőr olajjal keni be a kezét, hogy elkerülje páciense bőrének kidörzsölődését és kellemes, nyugtató hatással legyen a bőrre.

Hatása

A svéd masszázs edzi az inakat és ínszalagokat, s így hozzájárul feszességük megtartásához. Terhesség alatt is sokat segít a nőknek, feloldva a legtöbb fájdalmat, amely ezzel az időszakkal járhat. Alkalmas hát-, derékfájás, lumbágó, fejfájás, izomfájdalom, narancsbőr, szorulás és még tengernyi betegség kezelésére.

A svéd masszázson kívül 4 fő ága van a masszírozás tudományának: kortárs nyugati technika, (hasonló a svéd testvérhez), funkcionális integrált változat (a test szerkezetére összpontosít), energiával operáló eljárás (a pszichés faktort helyezi előtérbe), keleti masszázs (spirituális gyógymódokkal ötvözött).

A masszázs javítja a testtartást, segít helyrerakni a csontozatot.

A masszázs legtöbb fajtája használható gyerekek kezelésére is.

Ha a svéd masszázs kipróbálása mellett dönt, csak megfelelő jogosítványokkal rendelkező masszőrre bízza rá magát. Ha láza, fertőző betegsége, vagy magas vérnyomása van, tartózkodjon a kezeléstől.