Apalap blog

Mivel igen nagy rá az igény, már 2017-ben lehetőség nyílik a következő év országos vagy megyei matricáinak elővételére, amelynek menete roppant egyszerű, gyors, és nem kell azon idegeskednünk, hogy véletlen elfelejtjük az új matricát megvásárolni az év eleji teendők sokasága közepette.

 

 

Mikor, hogyan, miért?

A lakossági igény alapján már idén meg lehet vásárolni elővásárlásban a 2018-as évi országos és megyei matricákat, mégpedig december 1-től. Ki ne tudná, hogy az újév kezdetével számos adminisztratív feladat zuhan a nyakunkba, így érdemes minél több év eleji terhet levenni vállunkról, és azokat mihamarabb elintézni. A decemberi elővétellel megspórolhatjuk magunknak a kapkodást, az idegeskedést, és elkerülhetjük azt a kínos szituációt, hogy az utolsó pillanatra halasztottuk a matricavásárlást, de a sok egyéb elintéznivaló mellett valahogy kiment a fejünkből. Ha ez bekövetkezik, akkor bizony jogosulatlan autópálya használókká válunk, ami után igen komoly bírságra számíthatunk.

Azoknak is érdemes már előre megvásárolni a matricát, akiknek a 2017-es költségvetésükből megmaradt egy ekkora összeg, így a következő évre tehermentesíti ez alól magát; valamint azon cégeknek is megéri az elővétel, akik még az idei pénzállományból kívánnak költeni. Amennyiben szükségszerű, akár több matricát is meg lehet vásárolni egyszerre. Ha több autóval rendelkezünk, ha párunknak, szüleinknek, gyermekeinknek az utójára is meg kívánjuk venni egyúttal a matricát, akkor nem kell több tranzakciót lebonyolítani, intézzük el egy kalap alatt! A flottával rendelkező vásárlóknak is egyszerű a dolguk, ők is vásárolhatnak egyszerre akár tíz azonos típusú matricát.

Ezek az elővételben megvásárolt e-matricák a következő év januárjának első napjától lesznek érvényesek.

 

A vásárlás folyamata

Az elővásárlás folyamata semmiben nem tér el a hagyományos vásárlástól. Annyi csupán a dolgunk, hogy megnyitjuk az internetes böngészőt, kiválasztjuk a számunkra megfelelő matricát, megadjuk a járművünk díjkategóriáját, rendszámát, majd fizetünk. Elővételben a matricák díja nem változik, tehát nem kell többet fizetnünk, de kedvezményben sem részesülünk, az árak pedig az előző évhez képest nem változnak.

Internetes vásárlás esetében nyilvánvalóan bankkártyával tudunk fizetni. Ez lehet BORGUN vagy OTP Bank bankkártyás fizetés is egyaránt. Ezen kívül akár át is utalhatjuk az általunk kiválasztott matrica árát, amely esetben nem számít, hogy mely magyarországi banknál van lakossági folyószámlánk, munkaidőben ugyanis akár öt perc is lehet csupán az átfutási idő. Ezután kapni fogunk egy visszaigazoló e-mailt, amelyet nem szükséges kinyomtatnunk és magunknál tartanunk, az azonban fontos, hogy ne töröljük ki a drótpostaládánkból, hogy szükség esetén visszakereshető legyen. Amennyiben a matrica megvásárlásakor bejelöljük, hogy igénylünk számlát, és pontosan megadjuk a számlázási címünket, akkor a visszaigazoló e-mail mellé megkapjuk a számlát is.

 

Mire fordítsunk nagy figyelmet, ha el akarjuk kerülni a büntetést?

 

Sajnos előfordulhat az, hogy a rendszer hibázik. Ez nem csak online vásárlás esetében történhet meg, éppen annyira a benzinkúton történő vásárlás után is tapasztalhatjuk bosszankodva, hogy megadtuk a kellő adatokat, kifizettük a matrica árát, mégis levél érkezett jogosulatlan úthasználatért, s a pénzbírságot követelik. Éppen ezért különösen fontos, hogy a tranzakció után mindenképpen várjuk meg a visszaigazoló e-mailt, mielőtt felhajtanánk az autópályára. Amennyiben nem kaptuk meg az e-mailt, mindenképpen fel kell hívnunk az ügyfélszolgálatot, akik majd orvosolják a problémát. Amennyiben azért nem érkezett meg a visszaigazoló e-mail, mert a rendszer nem tudta feldolgozni a mi vásárlásunkat, és nem korrigáltuk a problémát, így felhajtottuk az autópályára, akkor bizony nagy valószínűség szerint bírságot szabnak ránk, amely a vásárlót terheli, tehát a cég semmiféle felelősséget nem vállal.