Apalap blog

Közgazdasági gyorstalpaló

Az átlagember számára a gazdaság az valami olyasmi, amiről naponta szó van a hírekben, amelyet egyfolytában és végeérhetetlenül reformálni szoktak, amely sosem lehet elég jó, amely átláthatatlan de amelytől közvetlenül függ saját, személyes helyzete.

Buchholz szerint viszont a gazdaság az olyasvalami, ami abszolút érthetővé és világossá tehető az átlagember számára. Ha az átlagember nem hiszi? Akkor vegye elő a szerző korábbi könyvét, az Új ötletek halott közgazdászoktól című munkát, amely a gazdaságtörténet áttekinthető, pontos, de egyben személyes és néhol ironikus elmesélése.

A szerző a Harvardon végzett, gazdasági szakíró, a globális gazdasági trendek szakértője. Az Egyesült Államokban él, lapoknak, televízió-műsoroknak dolgozik, könyveket ír. Dolgozott a Fehér Házban, később befektetési alapok igazgatója is volt. A jelenleg az Államok elnökségéért versenyben lévő George W. Bush gazdasági tanácsadócsapatában működött szakértőként.

Most itt az új Buccholz kötet, amely a gazdasági alapfogalmakat veszi sorra. Ám nem a manapság divatos (és dömpingszerű) "hogyan legyünk gyorsan sikeresek, és tegyük zsebre a világot?" - típusú, öko-csodákról szóló, lebutított kapitalizmusleckéről van szó. Buchholz csak világossá teszi mindazt, amivel a sajtóban naponta találkozunk: makro-, és mikro ökonómia, szabadpiac, multik, monetáris politika, adósságcsapda (ha még nem ismernénk testközelből...). Világossá teszi "a működést", a "nagy egészet", miért bombáznak minket hirdetésekkel, mi alakítja a tőzsdei mozgásokat, a gazdaságból mi az, ami közvetlenül hatással van a zsebünkre? És főleg: mit tehetünk a gazdasági folyamatokért, vagy éppen azokkal szemben?