Apalap blog

Ha Görögország eddig csak mint nyári desztináció jutott az eszébe, akkor váltson: akkor se feledkezzen el róla, amikor a szilveszteri utazását tervezgeti. Sajnos egyszerre csak egy helyen lehet, így választania kell a helyszínek között. Mi Rhodosz szigetét javasoljuk, ott is Rhodosz város középkori negyedét. A történelmi környezetben karácsonyi énekeket hallhat, és láthatja a helyieket kártyázni, aminek az a szerepe, hogy szerencsét hozzon a következő évre. A szerencse tényleg komoly szerepet játszik a szilveszterezésben.

Az első személy, rendszerint egy gyerek, aki átlépi a ház küszöbét újév napján, meghatározza, milyen lesz e család szerencséje az új évben. A legtöbb háztartásban sütnek egy vasilopita nevű süteményt, és ez egyikbe egy pénzdarabot tesznek. Aki megtalálja, annak egész évben szerencséje lesz.

Ha Rhodoszt választja szilveszterkor, készüljön fel arra, hogy mindenhol partikba botlik, amerre csakmegfordul. A plázák, kávézók, bárok és szállodák különleges rendezvényekkel készülnek, amelyek éjféltől hajnalig tartanak. Újév napján pedig – a világ más részeitől
eltérően – megjelenik, és ajándékokat oszt Szent Bazil, a görög Mikulás.

Porolja le a skót kockás nadrágját, és hajtson fel egy szimpla whisky-t, és próbálja ki egyszerazt is, milyen Edinburgh szilveszterkor. Jön az ünnep! Méghozzá nem is akármilyen, hiszen ez talán a világ egyik legnagyobb szilveszteri partija. A három napos Hogmanay az egész városon átvezető fáklyás felvonulással kezdődik. Amint az éjfél közeledik, egyre több jó program közül lehet választani. Élőzene DJ-kel, szabadtéri bárok, és hatalmas utcabálok. Vegyen részt egy koncerten a Gardens-ben, ahol a nap szenzációja a Primal Scream fellépése, amely éjfél előtt és után is játszik az Edinburgh kastély megdöbbentő háttere előtt. Vagy hódoljon a hagyományoknak, és tanuljon néptáncot a híres Keilidh-ben. Mindegy, melyik helyszínt választotta, az biztos, hogy amikor az óra elüti a tizenkettőt, látni fogja a tűzijátékot, amelyet számos helyszínről lőnek fel, többek között a kastélyból is. Azután pedig készüljön fel a marathoni csókolózásra, ami az „Auld Long Syne” éneklését kíséri.

Témába vágó: