Apalap blog

1909-ben járunk, egy kispolgári család házában. Pertics Jenő és felesége, Aranka kiadják egyik szobájukat egy náluk jóval fiatalabb minisztériumi alkalmazottnak, Kálmánnak. Látva ezt a helyzetet eleve biztosak vagyunk benne, hogy a konfliktus az Aranka- Kálmán- kettős kapcsán fog kirobbanni. Ez a gyanúnk be is igazolódik, mikor a bérlő szájából elhangzik a(z önleleplező) vallomás: "Ne bőgj itt a fülembe, mert megőrülök! Az a halott az én gyermekem!". Csáth Géza drámájának történetében nincs semmi meglepő: nem döbbenünk meg, mikor a színpadon egyértelművé válik, hogy Janika nem Jenő és Aranka, hanem Kálmán és Aranka fia. A "titok" kimondása után a darab kérdése, hogy mit kezd a helyzettel a felszarvazott férj: válik-e, vagy együtt marad a család? Ez utóbbi esetben mennie kell-e Kálmánnak, vagy sem?

Bővebben: Csáth Géza: A Janika

Nyoma sincs a hagyományos színházakban megszokott, visszataszító sznobizmusnak. A budapesti technounderground ritkán jár színházba. De ha elmegy, annak oka van.
 
Animált, virtuális tér
Amikor elsőként ment le a Trafóban két előadás a Technovarieté című audiovizuális, futurista technoshow-ból, mindkétszer teltház volt. Akárcsak most, mikor a lépcsőkön is ültek.

Az előadás nyugodtan kezdődik. Egy vetítővásznon kubistajellegű idomok úsznak-csúsznak egymásba és szét. A zene várakoztat, aztán beindul. Hirtelen leáll minden, s bejön a színpadra egy japán (netán kínai?) pár. Zagyválnak valamit a nyelvükön, s annak ellenére, hogy semmit nem értünk belőle, nagyon jól szórakozunk rajtuk.

Bővebben: Futurista technoshow

A rugby (rögbi) a legenda szerint úgy jött létre, hogy valamikor a XIX.század végén a foci hevében egy játékos megunta, hogy állandóan csak a lábával rugdoshatja a labdát. Megfogta hát, és szépen besétált vele a kapuba, ahol letette a gyepre. Arról nem szól a fáma, hogy akkor a bíró megadta-e a gólt, felismerve egy új, a futball jelentőségéhez mérhető sport születését. Annyi viszont bizonyos, hogy ez a módszer sokaknak megtetszett és számos követőre talált.

Bővebben: Rögbi: nem olyan, mint az amerikai foci!

Franciaország szívében búvik meg a Loire völgye, a tartomány, amelyért oly hevesen harcoltak az angolok, amíg Jean D'Arc vezetésével a franciák végleg kiűzték őket. A kastélyok vidéke ma - történelmi gazdagsága és lélegzetelállító építészete mellett - vendégszeretetéről híres.

A Loire völgye mindössze két óra kényelmes autókázásra van Párizstól, ezért a fény városában járva szinte vétek nem tudomást venni a közelben elterülő földi paradicsomról. Az édenhez vezető út is maradandó élményeket ígér.

Bővebben: A Loire völgye

Közgazdasági gyorstalpaló

Az átlagember számára a gazdaság az valami olyasmi, amiről naponta szó van a hírekben, amelyet egyfolytában és végeérhetetlenül reformálni szoktak, amely sosem lehet elég jó, amely átláthatatlan de amelytől közvetlenül függ saját, személyes helyzete.

Buchholz szerint viszont a gazdaság az olyasvalami, ami abszolút érthetővé és világossá tehető az átlagember számára. Ha az átlagember nem hiszi? Akkor vegye elő a szerző korábbi könyvét, az Új ötletek halott közgazdászoktól című munkát, amely a gazdaságtörténet áttekinthető, pontos, de egyben személyes és néhol ironikus elmesélése.

Bővebben: Todd G. Buchholz: A gazdaságon innen és túl

A masszázs e népszerű formáját kifejezetten az izmok lazítására és a feszültség oldására találták ki. Nevét egy svéd vívómester, Peter Ling (1776-1839) után kapta, ő fejlesztette ki ezt az eljárást, miután beutazta Európát, Ázsiát és Indiát, ahol sokféle masszázs-technikát ismerhetett meg. Ling egyesítette a masszázs és a torna egyes elemeit, nem utolsó sorban azért, hogy saját reumáját legyőzze. 1813-ban a Királyi Tornászok Központi Intézetének megalakulását követően, Ling találmánya egész Európában ismertté vált. Nem sokkal később, az 1850-es években, Amerikába is eljutott két fiútestvér George és Charles Taylor közvetítésével, akik Svédországban tanultak. Az első Amerikában megnyílt, svéd masszázs szalonok is svéd terapeuták irányításával működtek.

Bővebben: A svéd masszázs

A Small Time Crooks-ban Woody Allen a blodli felé mozdul, egy naív gengsztermesét mond el. Korai filmjeinek hangvételéhez tér vissza, az egész kicsit olyan, mint a Fogd a pénzt és fuss!, vagy a Broadway Danny Rose. Egyszerű történet, már-már triviális, mégis hatásos viccek, vázlatos jellemek, ám annál találóbb jellemzések. És: a történet végén tanulság!

Bővebben: Woody Allen: Small Time Crooks