Apalap blog

A Betonszobrok különleges, élénken vizuális, néhol döbbenetes regény. Paul Garrison amerikai író írta, a történet Magyarországon játszódik 1956 őszén.

Az emberek már régen megelégelték a Rákosi Mátyás vezette párt és az ÁVH rémuralmát, melyet a Vörös Hadsereg védőszárnyai alatt vihetett véghez. A regény főhősei két fiatal egyetemista – Gabriella és Péter – résztvevői az októberi forradalomnak. Szerelmesek, de a történelem elsodorja őket egymástól. Harcolnak a forradalom oldalán, ki-ki a maga módján, de sem szenvedéseik, sem a súlyos megaláztatások nem törik meg érzelmeiket.

A szabadságért küzdő harcok során bizonyságot tesznek elszántságukról és hűségükről. A kavargó történések hiába szakítják el őket egymástól, ők makacsul keresik egymást és bizonyítják emberi tartásukat. A budapesti utcákon játszódó regény harmadik főszereplője Béla, az ÁVH kegyetlen tisztje, aki szintén Gabriellát szereti. Béla tébolyultan keresi mindkettőjüket, hogy tervét végezvén megszabaduljon Pétertől és magának szerezze meg Gabriellát. Vajon a szerelmesek találják meg egymást, vagy Béla találja öket előbb? A könyv végén az olvasó választ kap erre kérdésre és rádöbben a hűség meglepő fordulatára.
 
Paul Garrison regényének hősei kitalált személyek, de a forradalmi események leírása, a forradalom többi szereplője valódi és hiteles, melyek korhűen és elfogulatlanul ábrázolják e témát. Az író sorai életre keltik Rákosi Mátyást, Kádár Jánost, Maléter Pált, Nagy Imrét, Nikita Hruscsovot egy eddig még be nem mutatott formában. Ezek mellett több, ma is élő szereplője van a regénynek, mint Király Béla, a nemzetőrség tisztje, Pongrácz Gergely, a Corvin közi csapatok parancsnoka, Gyarmati Dezső, az 1956-os melbourni vízilabdacsapat szövetségi kapitánya, vagy Zádor Ervin, az olimpiai vízilabda-csapat erőssége kinek nevéhez a híres olimpiai ’Vérfürdő’ kapcsolódik. Elejétől a végéig a könyv egy gyorsan pörgő eseménysorozat, melynek kifejlete, hogy az olvasó látótere az 1956-os eseményekkel kapcsolatban új, objektív információval bővül.
 
Különleges a könyv szerzőjének pályafutása is. Paul Garrison a Coca-Cola magyarországi igazgatójaként érkezett hazánkba, és jelenleg a budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem tanára. Szülővárosában Colorádóban történelem és marketing szakon vegzett egyetemet, majd évek során bizonyítottan kitűnő író és lebilincselő történetmondó vált belőle. Ahogy egyre többet tanult hazánkról, történelmünkről, megszerette a magyar embereket és elhatározta, hogy itt Magyarországon letelepedve otthont teremt magának. Az 1956-os történelmi kutatómunkája során rádöbbent arra, hogy magyarok is csak a történelmi eseményeket ismerik; az egyéni bátorságról, az úgynevezett “névtelen hősökről” alig tudunk valamit. És itt idézzük az ő szavait:

“Rájöttem, hogy az 1956-os eseményekkel kapcsolatos tudatlanságommal nem vagyok egyedül. A legtöbb 1956-ot követően született magyar embert teljesen összezavarták az egymásnak ellentmondó beszámolók arról, hogy ki mit és miért csinált ebben a történelmi jelentőségű időszakban. Bár a témához igyekeztem objektíven közelíteni, a fő szándékom az, hogy bevonjam az olvasókat egy bámulatos történetbe. Ha közben az olvasó, mint én újat tanul a történelemről, az rendben van. Az én szándékom a szórakoztatás.”

A könyv mind angolul (“Concrete Statues”) és úgyszintén magyar fordításban is (“Betonszobrok”) megtalálható nagyobb könyvesboltokban országszerte.