Apalap blog

A rugby (rögbi) a legenda szerint úgy jött létre, hogy valamikor a XIX.század végén a foci hevében egy játékos megunta, hogy állandóan csak a lábával rugdoshatja a labdát. Megfogta hát, és szépen besétált vele a kapuba, ahol letette a gyepre. Arról nem szól a fáma, hogy akkor a bíró megadta-e a gólt, felismerve egy új, a futball jelentőségéhez mérhető sport születését. Annyi viszont bizonyos, hogy ez a módszer sokaknak megtetszett és számos követőre talált.

Mennyibe kerül...?

Olcsó sport, a játékhoz szükséges kellékek beszerzése nem követel különösebb anyagi erőfeszítést. Trikója, rövidnadrágja mindenkinek van. Szükséges egy, az átlagnál strapabíróbb tornacipő, esetleg focicipő (stoplis) és fogvédő, amelyet küzdősportokra specializálódott szakboltokban lehet kapni.

Hogy kerül a labda a kapuba...?

A játék menete nem túl összetett, hiszen a cél ugyanaz, mint a futballnál: a labdát az ellenfél kapujába kell tudni juttatni. Kétféle csapatfelépítés létezik: a 15-ös és a 7-es. Utóbbi sokkal megerőltetőbb, hiszen ugyanazt a pályát kell befutni, csak épp fele annyi embernek. Előnye, hogy - értelemszerűen- sokkal jobban kidomborodnak az egyéni képességek, mint a nagy csapat esetében. Ugyanúgy léteznek a csapaton belüli szerep-leosztások, mint a focinál, tehát van center, hátvéd, kapus. Azt mondják, aki fél évig folyamatosan jár edzeni, az már versenyképessé válik. Később már sok tényező befolyásolja az egyéni szintet. Így az is, hogy a pályán ki, milyen pozíciót tölt be. A rögbi hazai történetében van már egy sikersztori: Fehér Attila, a kecskeméti csapat középjátékosa, aki csupán 21 éves és már válogatott. Ő nagyon fiatalon kezdett el rögbizni és alig néhány éven belül már be is került a nemzeti csapatba. Persze aki nem tör ilyen bajnoki babérokra, annak is rejteget izgalmakat a játék: már igen rövid idő alatt is egész jól el lehet szórakozni a labdával.

Nem igaz, hogy minden eszköz megengedett Fontos tudni, hogy a rögbi nem annyira vad és erőszakos játék, mint amilyennek tűnik, hiszen ez is egyfajta ész-sport, a taktikán itt is sok múlik. A küzdelemnek pontos szabályai vannak ,amelyek főleg a játékosok testi épségét hivatottak megvédeni. A rögbi tehát nem intézményesített tömegverekedés, hanem sport.

 

Az első Ausztralia (vilagbajnok), majd Új Zéland, Dél Afrika, Franciaország, Anglia, és Argentina

Idehaza a Kecskemét, az Esztergom, a Százhalombatta, és a Kispesti Elefántok a nyerők!

...hogy Kecskeméten az országban elsőként vették fel az iskolában is űzhető sportok közé a rögbit?

...hogy a Hetes Bajnokságnál a játékosoknak majdnem 4 kilométert kell lefutniuk hét perc alatt?