Ütközések

Nap mint nap kerülünk olyan helyzetekbe, amikor társunkkal, környezetünkkel összeütközésekbe keveredünk. De van, amikor a nem létező véletlen következtében fonódik össze életünk, eddig számunkra idegen emberekével.

Bár stílusosan autós ütközéssel kezdődik, és azzal is ér véget a mozi, ennek ellenére korántsem ennyire egyszerű a történet. Az Ütközések cselekménye egyszerre nyolc szálon fut. Adott egy brentwoodi háziasszony és férje, az államügyész, egy perzsa boltos, két rendőrnyomozó, akik mellesleg szeretők is, egy színesbőrű filmrendező és felesége. Egy mexikói lakatos, két autótolvaj. egy újonc zsaru, valamint egy középkorú koreai házaspár. Mindannyian Los Angeles forgatagában élnek, és bár kezdetben nem ismerik egymást, életük mégis összefonódik.

Amerika. Az intolerancia, és a rasszizmus melegágya, mindenki gyanakodva néz a másikra, pedig mindenki csak boldogulni akar az életben. Ez a film hűen tükrözi napjaink társadalmi berendezkedését, hogy még véletlenül sem érezhetjük magunkat biztonságban környezetünkben, mert bármelyik másodpercben megtörténhetnek velünk olyan dolgok, amelyek gyökeresen felforgatják jól megszokott életünket, vagy akár egy életre megváltoztatják azt.

Az Ütközések igazán “életszagú” film, amely már-már húsba vájó módon gyakorol kritikát az amerikai társadalom felett. A bizonyos 2001. szeptember 11-i események után egyre durvábban veszik górcső alá a rendezők a tengerentúli életet. Ki keményebb hangvétellel, ki kevésbé. Az emberek félnek, jogosan, vagy nem jogosan, erről hosszas vitát lehetne nyitni, de tény, hogy a médiában szereplő pánikkeltés csak hatványozza a rettegést.

A terrortámadás alapjaiban megváltoztatta az amerikaiak életét. Folyamatos impulzusok érik őket, amelyeket korábban talán természetesnek véltek, ma azonban sokkal felfokozottabb reagálnak az eseményekre. Így vannak ezzel a film főszereplői is, akiket szintén a saját félelmük sodor olyan helyzetekbe, hogy komoly összeütközésekbe kerülnek környezetükkel, vagy akár a törvénnyel.

Mindezek mellett azonban egy másik komoly üzenete is van ennek a történetnek. Mégpedig az, hogy mindig van egy másik esélyünk az életben. Számtalanszor követünk el hibát, akár akaratlanul is, amivel megbánthatunk másokat, vagy el is taszíthatunk. De mindig ott van a lehetőség, hogy “jóvá” tegyük ezeket, csak éppen észre kell vennünk.

Ütközések – Crash
Színes, feliratos amerikai film, 2004., 113 perc

Főszereplők:
Sandra Bullock,
Don Cheadle,
Matt Dillon,
Jennifer Esposito,
William Fichtner,
Brendan Fraser,
Terrence Howard,
Chris „Ludacris” Bridges,
Thandie Newton,
Ryan Philippe,
Larenz Tate

Rendezte: Paul Haggis
Lions Gate Entertainment

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.