Utolsó mentsvár

A magáncsőddel kapcsolatban meglehetősen sok bizonytalan és megbízhatatlan információ kering az interneten. A következőkben megpróbáljuk hitelesen bemutatni ezt az intézményt. A magáncsőd lényege, hogy mentsvárat kínáljon azoknak, akik szinte reménytelen helyzetbe kerültek – az utolsó előtti pillanatban. A teljes csődöt az jelenti, ha egy adós fizetésképtelenné válik, és egyszerűen nem hajlandó vagy nem tudja kiegyenlíteni a tartozását. Vagyis nem fizeti időre a havi banki törlesztőrészleteit, vagy hónapokon át nem fizeti be a rezsicsekkeket. Aki csődbe jut, annak elárverezik az ingóságait, netán az ingatlanát is, elzárják a lakásában a gázt, lekapcsolják a házában a villanyt, és annyira leszűkítik a vízvételi lehetőséget, hogy csak csordogáljon a csap.

A magáncsőd intézménye egy utolsó segélykiáltás: ahelyett, hogy az adós sodródna az árral, és tehetetlenül figyelné a felszólító levelek halmának növekedését, segítséget és megértést kér. A törvény vagy a hivatalos nyelv ezt természetesen szebben fejezi ki, de valójában erről van szó – a magáncsőd bejelentése a fuldokló adós utolsó segélykiáltása. A magáncsőd jogintézménye a helyzet radikalitásának megfelelően radikális. Az adós teljes vagyonát – vagyis ingatlanait, ingóságát – és fizetésének egy részét átengedi a csődbiztos irányítása alá. A csődbiztos a havi fizetés egy jó részét egyből továbbutalja az adós bankjának vagy rezsicégének. Az ismét meginduló befizetésekért cserébe a bank vagy a rezsicég az adós tartozásának egy részét elengedi – ez legalább 55%, de akár 95%-os adósságelengedés is lehet.

A magáncsőd elnevezés sajnos félelmetesen hangzik, mert a köznyelvben aki csődbe megy, annak vége. A magáncsőd célja viszont pontosan az ellenkezője: hogy az adósnak ne legyen vége. Hogy ne vigyék el a feje fölül a házát, ne árverezzék el vagyontárgyait stb. A feltételek szigorúak, a csődbiztos pedig kegyetlenül levonja a bankokkal vagy rezsicégekkel kialkudott összeget minden hónap megfelelő napján. Azonban a rendszeres fizetésnek, a “jó adós” magatartásnak elképesztő előnyei vannak. Az 5 vagy 7 évig tartó magáncsőd ideje alatt az adós védelmet kap, nem árverezhetik el a házát. Kevesebbet kell fizetnie, mint amennyi alapesetben lett volna a havi törlesztése vagy a rezsitartozása. Végül elengedik a tartozása jelentős részét. A magáncsődnek valójában egyetlen komoly hátulütője van: a felmérések szerint meglehetősen kevesen fogják igénybe venni. Ennek részint objektív: a feltételek sokakat rögtön kizárnak az igénylők körébe. De van egy szubjektív tényező is: a jövedelemeltitkolás, adócsalás és korrupció annyira áthatja a magyar társadalmat, hogy sokan nem akarják majd feltárni anyagi helyzetüket a csődbiztosnak. És ne feledjük azt sem: sok potenciális igénylő a csődbiztosok hatalma miatt nem akarja majd igényelni a magáncsődöt.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.